1. AMAÇ
Prosedürün amacı; Katmerciler A.Ş.’de üretim ve ofis çalışmaları sonucu oluşan atıkların”,“Atık Yönetimi Yönetmeliği”,” “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”, “Sıfır Atık Yönetmeliği”, “Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği”,“Atık Pil Ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği, “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”, “Atık Elektrikli Ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği”, “Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği”, “Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik” ne göre bertaraf edilmesi, geri kazanılması veya geri dönüştürülmesi ve miktarının azaltılmasıdır.
2. KAPSAM
Bu prosedür; üretimde ve ofis çalışmaları sonucunda oluşan atıkların kaynağında ayrı toplanması, atık miktarının azaltılması, toplanan atıkların cinsine göre bertaraf edilmesi ve bertaraf metotlarının “T.C. Çevre Kanunu” na uygun şekilde yapılması için gerekenleri kapsar.
3. SORUMLULAR
Üst Yönetim
Yönetim Temsilcisi
Çevre Görevlisi
İSG Danışmanı
Bölüm Yöneticileri
4. TANIMLAR
Tehlikeli atık; Atık Yönetimi Yönetmeliği Ek-3/A’da yer alan tehlikeli özelliklerden birini ya da birden fazlasını taşıyan, ek-4’te altı haneli atık kodunun yanında yıldız (*) işareti bulunan atıkları,
Katmerciler A.Ş.’de üretim sırasında çıkan tehlikeli atıklar; üstüpü ve yağlı bez eldiven & iş elbiseleri, atık maske, atık yağlar, kontamine ambalaj atıkları (atık yağ bidonları, atık boya tenekeleri), kumlama atıkları, atık boya, atık kartuş ve toner, atık ambalaj atığı, atık kablo, floresan atıklar, tıbbi atıklar, atık piller, elektronik atıklar, herhangi bir kimyasal veya boya bulaşmış maddeler.
Geri dönüştürülebilir atıklar; Bu sınıftaki atıklar; naylon- plastik, kâğıt-karton, cam, metal atıkları, tahta palettir.
Evsel Atıklar ; Yemekhanede oluşan evsel nitelikli organik çöplerdir.
Tehlikesiz Atıklar; Metal hurda atıkları, plastik atıklar ve kablo atıklarıdır.
Tıbbi Atıklar; İşletmede bulunan revirde tıbbi müdahale sonucu oluşan atıklardır.
Atık Yağlar; Motor yağları
Geçici Atık Depolama Alanı; Her bir tehlikeli ve tehlikesiz atık için ayrı toplama noktalarının bulunduğu tanımlı ve sızdırmaz zemine sahip Katmerciler A.Ş. atık depolama alanıdır.
Atık Takip Tablosu ve Grafikleri; Katmerciler A.Ş’den kaynaklanan evsel, tehlikeli, tehlikesiz ve geri kazanılabilir atıkların miktarını içeren tablo ve grafiklerdir.
5. REFERANSLAR
- 24-LS-01-0007 Yasal Ve Diğer Şartlar Uygunluk Değerlendirme Listesi
6. KAYITLAR
- Aylık Değerlendirme Raporu
- Motat kayıtları
- İrsaliye
- 24-TL-01-0003 Evsel Atıkların Yönetimi Talimatı
- 24-TL-01-0004 Kâğıt-Plastik Atıkların Yönetimi Talimatı
- 24-TL-01-0005 Metal-Tahta Atıkların Yönetimi Talimatı
- 24-TL-01-0006 Tehlikeli Atıkların Yönetimi Talimatı
- 24-TL-01-0007 Geçici Tehlikeli Atık Depolama Sahası Kullanma Talimatı
7. UYGULAMA
7.1. ATIKLARIN TOPLANMASI
Tehlikeli ve tehlikesiz (geri dönüştürülebilir ve geri kazanılabilir) atıklar, üretim içerisinde tanımlanan noktalarda ve konteynerlerde biriktirilir. Atıklar oluştukları noktalarda birbirleri ile karıştırılmadan atık cinslerine göre kaynağında ayrı olarak toplanır. Bu amaçla kullanılan konteyner ve kaplar üzerinde hangi atıkların toplanacağını ve atık kodunu belirtir etiketler yer almaktadır.
Atıklar bu konteynerlerde kaynağında ayrı olarak toplamanın ardından yetkili personel, atıkları toplayarak sızdırmaz betonarme zeminli ve üzeri kapalı geçici atık depolama alanında, ilgili toplama bölümünde depolar.
Atıklar geçici depolama alanında cinslerine göre ayrı bölümlerde depolanır, bu bölümlere depolanan atık içeriğini ve atık kodunu belirten levhalar asılmıştır. Geçici depolama alanı önünde ve içinde olası sızıntıları toplamak üzere zemin eğimine uygun şekilde yapılmış sızıntı toplama kanalı ve kanalın ulaştığı kör havuz mevcuttur. Alanda yangın tüpü ve olası sızıntıları temizlemek için talaş bulundurulmaktadır. Geçici depolama alanı ile ilgili olarak 12.01.2017 tarih ve 324 sayılı Geçici Depolama İzni mevcuttur.
Geçici Atık Depolama Alanından sorumlu personel tayin edilmiştir. Bu bölümü kullanan meydancılar, 24-TL-01-0007 Geçici Tehlikeli Atık Depolama Sahası Kullanma Talimatına göre bu alanı kullanır.
7.2. ATIK TOPLAMA EKİPMANLARININ ETİKETLENMESİ
Çevre Görevlisi tarafından, her bir atık konteynerı tanımlanır ve atık cinsinin ve atık kodunun yazılı olduğu atık etiketi ile etiketlenir. Üstüpü bezlerden oluşan kontamine bez atıklar, Atık kimyasal bidonları ve boya tenekelerinden oluşan kontamine ambalaj atıklar, Floresandan oluşan toplanan tehlikeli atıklar kırmızı konteynerlerde (varillerde) biriktirilir ve tehlikeli atık etiketi yazılarak farkındalık sağlanır. Atık piller atık pil toplama kutularında biriktirilir. Atık yağlar, atık boyalar ve kumlama atıkları atık sahasındaki varillerde biriktirilir. Atık tonerler, yazıcının yanında bulunan atık toner kutusunda biriktirilir.
İşletme İçindeki Atık Etiketi Renkleri:
Metal Atıklar: Gri
Ambalaj Atıkları (Kâğıt-Karton-Plastik vb): Mavi
Evsel Atıklar-Çöp: Siyah
Tehlikeli Atıklar: Kırmızı
Tıbbi Atık: Turuncu
7.3. ATIKLARIN TRANSFERİ VE KONTROLÜ
Tehlikeli atık toplama alanında biriktirilen atıklar, lisanslı taşıma firmaları aracılığı ile Geçici Faaliyet Belgesi veya Çevre İzin ve Lisansı sahibi geri kazanım veya bertaraf tesislerine taşınır.
Firmaların lisansları ve lisans geçerlilik süreleri, Çevre Görevlisi tarafından kontrol edilir. Firmalarla yapılacak sözleşmeler Yönetim Temsilcisi tarafından hazırlanır/hazırlatılır ve üst yönetimin onayı ile geçerlilik kazanır. Sözleşme firmanın hangi atıkları hangi sıklıkla alacağını ve nasıl bertarafını / geri dönüşümünü / geri kazanımının yapacağını / yaptıracağını içerir.
Evsel Atıklar (Çöp); Atıklar atık alanında bulunan konteynerlerde biriktirilir. Konteynerler Çiğli Belediyesi’ne ait çöp toplama araçları tarafından toplanır.
Geri Kazanılabilir Atıklar; İşletmedeki ilgili atık istasyonlarından toplandıktan sonra, geri kazanılabilir atıklar (kâğıt-karton atık, naylon-plastik) atık depolama sahasında ilgili bölümde depolanır. Geri dönüştürülebilir atık firmasına periyodik olarak sevkiyat sağlanır. Atık geri dönüşüm firmasında ara depolanır. Atık hammadde olarak kullanılacağı tesise sevk edilir.
Tehlikeli Atıklar; İşletme içinde atık istasyonlarında ayrı biriktirilen tehlikeli atıklar, geçici depolama sahasında etiketlenerek depolanır. Motat kaydı yapılarak lisanslı bertaraf firmasına sevkiyatı sağlanır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ECBS sistemi üzerinden her yıl Mart ayı sonuna kadar atık beyanı yapılır. Atık beyanı çıktıları 5 yıl süreyle saklanır.
Tehlikesiz Atıklar; İşletmedeki atık toplama noktalarında ayrı biçimde biriktirilen tehlikesiz atıklar, Lisanslı firmalara sevk edilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ECBS sistemi üzerinden her yıl Mart ayı sonuna kadar atık beyanı yapılır. Atık beyanı çıktıları 5 yıl süreyle saklanır.
Tıbbi Atıkları; Tıbbi atıklar revirde kırmızı renkli poşetlerde ve tıbbi atık kutusunda ve kırmızı renkli tıbbi atık konteynerinde toplanır ve Motat kaydı/tıbbi atık alındı belgesi ile İzmir B. Şehir Belediyesi ile sözleşmesi bulunan lisanslı tıbbi atık sterilizasyon sevk edilir.
Atık Piller; İşletme içinde atık pil toplama noktalarında ayrı olarak biriktirilen atık piller, geçici depolama sahasında etiketlenerek depolanır ve yetkili kuruluş olan TAP DER’e veya belediyeye gönderilir.
Atık Yağlar; İşletme içinde atık istasyonlarında ayrı biriktirilen atık yağlar, geçici depolama sahasında etiketlenerek depolanır. Motat kaydı yapılarak Motor yağlarının toplanması konusunda yetkilendirilmiş kuruluş olan (Petder) tarafından toplanır.
7.4. ATIKLARIN MİKTARININ TESPİTİ VE RAPORLAMA
Tüm katı atıkların miktarlarına ait irsaliyelerinin bir kopyası Atık Sorumlusu tarafından tutulur. Bu kopyalardan katı atıkların aylık miktarları Çevre Görevlisine bildirilir ve raporu tutulur. Tehlikeli atıkların takibi ise ECBS sistemi üzerinden Motat kaydı ile yapılır. Atık miktarındaki değişimler ve aksaklıklar Çevre Görevlisi, tarafından incelenir, gerekiyorsa eylem planı hazırlanır.
7.5 ATIKLARIN BERTARAF / GERİ KAZANIM / GERİ DÖNÜŞÜM METOTLARI
Atıklar niteliklerine uygun şekilde geri kazanım, geri dönüşüm veya bertaraf tesislerine yönlendirilir. Nadiren oluşan katı atıklar, atık sahibi tarafından Çevre Görevlisine bildirilir. Çevre Görevlisi tarafından uygun yöntem belirlenir ve yönetim temsilcisinin onayı ile uygulanır. Bölüm yöneticileri bertaraf metoduna tek başına karar veremez ve/veya bertarafı Çevre Görevlisi onayı olmadan gerçekleştiremez.
7.6 ATIKLARIN BERTARAF / GERİ KAZANIM / GERİ DÖNÜŞÜMÜNÜN KONTROLÜ
Atıkların yıllık miktarları ve nihai bertaraf metotlarının bildirimi ve kontrolü Tehlikeli ve tehlikesiz Atık Beyan Formu ile her yılın Mart ayı sonuna kadar ayında Çevre Bakanlığı yazılım portalı (ECBS) üzerinden yapılır. Atık miktarının azaltılması ve bertaraf metotlarının geliştirilmesi amacıyla 3 Yıllık Atık Yönetim Planı hazırlanır ve Çevre İl Müdürlüğüne gönderilerek, onay alınır. Tüm bu kontroller Çevre Görevlisi tarafından yürütülür.